Kysymyksiä nuuskasta

Mikä mietityttää? Tsekkaa tästä totuuksia nuuskasta - Lääkäri vastaa kovimpiinkin kysymyksiin ja tämä tieto on oikeaa!

Haluaisin tietää onko joskus jossakin saatu selville suusyöpä tapauksia? Ja onko siihen sairastuminen joka päiväisen pelon aihe?

Itse olen kuullut, että maailmassa olisi todettu 2 suusyöpä tapausta... ja vielä että eikös nuuska ole muuttunut "puhtaammaksi" lähiaikoina?

-Röda

Suomessa todetaan uusia suu- ja nielusyöpätapauksia vuosittain noin 650. Nuuska ei ole lähiaikoina muuttunut mitenkään puhtaammaksi.Minkä takia puhutaan että tupakka hidastaa pituuskasvua? Hidastaako nuuska?

-ZIZE

Kaikkien tupakasta valmistettujen tuotteiden, kuten myös nuuskan, sisältämät nikotiini ja muut myrkyt häiritsevät monellakin tavalla verenkiertoa. Pahiten kärsivät pienet, kudoksiin happea ja ravinteita vievät valtimot. Niiden huono toiminta haittaa siten kudosten toimintaa ja kasvua. Savukkeiden vaikutus on voimakkainta, koska savusta vereen siirtyvä häkä haittaa vielä lisää hapen kuljetusta.


Jos nuuskan tunkee anaalii.. ni ni mitäköhän mahtaa käydä. Mitä haittavaikutuksii ?? Varmaa kuitenki jotain... vai?

Matador

Peräsuolen limakalvoon tulee vaurioita ja verenvuotoa. Nikotiinia ja muita nuuskan myrkkyjä imeytyy verenkiertoon todennäköisesti myös peräsuolen limakalvon läpi, mutta en ole nähnyt yhtään tutkimusta tällaisesta tavasta käyttää nuuskaa.

Moi! Tuleeko nuuskasta reikä ylähuuleen... tai siis syövyttääkö se jotenkin sisältäpäin?

EMMA

Nuuska aiheuttaa siihen kohtaan suun limakalvoa, missä biittiä pidetään, paikallisen ärsytystilan. Jos biitti on aina samassa paikassa, limakalvo paksuuntuu, rypistyy ja sarveistuu. Limakalvon pinta voi myös rikkoontua, mikä pahimmassa tapauksessa voi aiheuttaa myös reiän.


Teiltä on jo monta kertaa kysytty onko tupakka nuuskaa vaarallisempaa, mutta te vain sanotte että molemmat ovat vaarallisia. Mutta minäpä haluan tietää kumpi on vaarallisempaa?

Heppe

Nuuska on tehty tupakasta kuten savukkeetkin. Savukkeiden vaikutuksista on kattavasti tutkimustietoa pitkältä ajalta. Tieto nuuskan vaikutuksista lisääntyy jatkuvasti, ja tutkimukset osoittavat että nuuska aiheuttaa savusta johtuvia keuhkosairauksia lukuun ottamatta lähes kaikkia samoja sairauksia kuin savukkeetkin (esimerkiksi syöpiä ja sydänsairauksia).

Nikotiini aiheuttaa suurimmalle osalle ihmisistä aivojen toimintaan liittyvän, nk. neurofysiologisen riippuvuuden. Riippuvuuden aste vaihtelee yksilöllisesti mm. perintö- ja ympäristötekijöistä sekä nikotiinialtistumisesta riippuen: suurin osa tulee nopeasti nikotiiniriippuvaisiksi. Riippuvuuden lisäksi nikotiinilla on kuitenkin myös muita terveyshaittoja.


Vaikuttaako nuuska lihaksiin?

Urheiliapoika

Nuuskasta elimistöön imeytyvä nikotiini supistaa verisuonia ja heikentää lihasten verenkiertoa. Tämä hidastaa lihasten palautumista urheilusuorituksen jälkeen ja vammoista toipumista. Nikotiini vähentää myös lihasvoimaa ja -massaa, koska lihasten hapen ja ravintoaineiden saanti huononee. Myös vammoista toipuminen on samasta syystä hitaampaa.

Miten nuuskaaminen vaikuttaa aivoihin, vai vaikuttaako ollenkaan?

Aleksi

Nuuskasta imeytyy verenkiertoon suun limakalvon kautta nikotiinia, joka siirtyy verestä aivoihin ja aiheuttaa siellä tietyissä rakenteissa (nikotiinireseptorit) pysyviäkin muutoksia. Nikotiini kerran muuttama aivojen rakenne ei koskaan palaudu ennalleen ja siten aivot herkistyvät pysyvästi nikotiinin vaikutuksille. Nuorten kehittyvät aivot ovat erityisen alttiita nikotiiniriippuvuuden synnylle.

Kun täällä sanotaan et nuuska huonontaa suorituskykyä, nii millä tavallase huonontaa? Ku ite harrastan lätkää, enkä kyl oo huomannu et se vaikuttaismitenkään peruskuntoon, tai muutenkaan jaksamiseen. Vai vaikuttaako vaan sillonkun nikotiini on veressä?

Lexa

Nuuskasta elimistöön imeytyvä nikotiini haittaa ääreisverenkiertoa ja siten lihasten toimintaa. Vaikutus riippuu nikotiinin määrästä veressä ja siten nuuskan käytön määrästä. Vuosien käytön seurauksena osa nikotiinin vaikutuksista valtimoiden toimintaan jää pysyvämmiksi.

Oon käyttäny nuuskaa jo kolme vuotta ja ei oo tullu mitää ongelmii... ja mun kaverin faija on käyttäny jo 20 vuotta se sano vaa et jos ylähuuli rupee näyttäävalkoselta nii pit?? vaihtaa puolta niin ei tuu mitää onko totta?

- Miikka

Ks. seuraavan kysymyksen vastaus.

Miksi näillä sivuilla vaan dissataan nuuskaa? Itse poltin aluksi 2 vuotta röökii ja sitte kokeilin nuuskaa ja se oli paljon parempaa. Nyt on käyttäny nuuskaa puoli vuotta ja aion vielä jatkaa. Täällä puhutaan että nuuska on vaarallista vaikkase on vaan haitallista. Nuuska sisältää 28 syöpää aiheuttavaa ainetta kun taastupakki yli 500. Miksi täällä ei kerrota tätä tosi asiaa?

- Nuuskaturpa

Näiden sivujen tarkoitus on kertoa nuuskan käyttöön liittyvistä terveyshaitoista. Nuuskan käyttöä harkitsevalla on oikeus tietää myös näistä tosiasioista, eikä vain perättömistä kaupunkilegendoista.

Kaikki käyttäjät ottavat riskin, joka suurenee nuuskan käytön määrän ja keston mukaan. Eivät kaikki savukkeiden polttajat saa keuhkosyöpää, mutta yli puolet heistä kuolee johonkin tupakan aiheuttamaan sairauteen. "Haitallisuuden" ja "vaarallisuuden" ero on kuin veteen piirretty viiva: riittävän haitallinen on jo vaarallista.

Moi! Oon käyttäny nuuskaa pari vuotta ja nyt ihan sigge hyvän näkönen misuhaluu et mä lopetan. Onnistuuks se millään? Haluun sen tytön...

- Nuuskis

Nuuskan käytön lopettaminen onnistuu samoilla keinoilla kuin savukkeiden käytön lopettaminen. Lisää tietoa voi katsoa www.fressis.fi tai www.stumppi.fi.

Nuuskaa valmistetaan sekä pusseissa sekä löysänä. Kumpi on haitallisempaa?

- Poika

Näillä ei ole mitään oleellista eroa.

Myydääks nikotiinipurkkaa alaikäsille?

Rööger

Ei myydä alle 18-vuotiaalle ilman lääkärin kirjoittamaa reseptiä. Nikotiinikorvaushoidot auttavat lopettamisessa, joten lääkäri voi kirjoittaa reseptin niitä tarvitseville. Voit kysyä neuvoa esimerkiksi terveydenhoitajalta tai lääkäriltä.

Olen käyttänyt nuuskaa 11 vuottaja en ole havainnut minkäänlaisia oireita, miten tämä voi olla mahdollista? ..en pahan hajuista hengitystä, en keltaisia hampaita enkä mitään muutakaan vaikkakinsivuillanne lukee, että nuuska aiheuttaa sitä ja tätä. :)

Ottakaa asioista selvää ja sitten voitte tehdä sivut internettiin, turhaa tälläinen valehtelu, yritätekö aivopestä näitä Nuoria ihmisiä jotka käyttävät satumaista nuuskaa ja ovat eksyneet naurettaville sivuillenne? voivoi, ei voi muuta kuin nauraa...

-11 vuotta, eikä tunnu missään.

Onneksi olkoon, että olet pystynyt noinkin pitkään käyttämään nuuskaa ilman, että olet itse havainnut mitään oireita. Osa muutoksista elimistössäsi voi tietysti olla vielä näkymättömissä. Kuten totesin tuossa aikaisemmin, tupakan käyttö ei suinkaan aiheuta kaikille heti kaikkia niitä seuraamuksia, mitä sillä tiedetään olevan. Aina on joukossa muutama poikkeus, jotka elävät pitkään, vaikka polttaisivat koko elämänsä. Se ei kuitenkaan tee tupakan käytöstä yleisesti vaaratonta. Näillä sivuilla kerrotaan vain niitä tosiasioita nuuskan käytöstä, joita tieteellisissä tutkimuksissa on todettu.

Kaikki väittää että nuuskassa olisi kamelin ulostetta mutta pitääkö paikkaansa?

- Kapteeni

Ei ole. Se voi kyllä näyttää ja maistua kamelin ulosteelta.

Voiko satunnainen pussinuuskan käyttö olla vaarallista?

- himos

Myös satunnainen käyttö voi aiheuttaa riippuvuutta ja johtaa nopeasti säännölliseen käyttöön ja siten aiheuttaa vaaraa terveydelle.